Oldimers for ever

Niet voor niets hebben we ons bestand aan Lagerwey molens, gebouwd in de jaren tussen 1989 en 1996, de erenaam Oldtimers meegegeven. Ze presteerden naar behoren in het afgelopen jaar door in een gemiddeld windjaar een nog altijd redelijke opbrengst bijeen te draaien. Tijdens de hevige winden van drie opeenvolgende najaarsstormen kwamen er wel enkele gebreken aan het licht. Eén van de turbines kreeg te maken met een geknakte wiek, waarop deze automatisch uit de wind werd gedraaid. Met de vervanging is heel wat meer tijd gemoeid dan misschien mag worden verwacht. Dit molentype LW15/75 wordt al zo lang niet meer gefabriceerd dat er niet zomaar een goede vervanging is gevonden. Veiligheid staat natuurlijk voorop, ook als het om Oldtimers gaat. Daarom is één van de turbines vooralsnog uit bedrijf genomen in afwachting van mogelijkheden voor reparatie. Het park bestaat dus nu uit 8 turbines waarvan er eentje nog wacht op een nieuwe rotor. Al kan het zijn dat, als u binnenkort langs het park rijdt, deze alweer is aangebracht.

Een nieuwe monnikskap

Onze solitaire Lagerwey in Camperduin uit 1989 verging het nog weer anders. Na de stormwinden heeft De Monnik een tijdje zijn rondjes gedraaid met een provisorisch dichtgesnoerde gondel. Voor deze 8 jaar geleden geheel gerenoveerde molen is natuurlijk een permanente oplossing veel beter. Daarom heeft de firma Bettink bij het aanbrengen van een nieuwe rotor meteen een nieuw molenhuis geplaatst. De locatie voor de hijskraan zorgde nog wel voor enige discussie: vanaf het naastgelegen weiland of vanaf het terrein van Taqa? Na overleg met Taqa, op wiens grondgebied de molen al decennia lang staat, is met expliciete werkinstructies toestemming gegeven voor plaatsing. En zo kwam De Monnik aan nieuwe wieken en een nieuwe kap.

Compleet is compleet

De ‘oudjes’ van Kennemerwind staan weer klaar om de volgende stuwing van de wind te verwerken. Op die ene turbine na dan. De omschrijving ‘compleet’ verdient hier wel de kanttekening dat het park oorspronkelijk maar liefst 15 (5 groepjes van 3) turbines telde. 6 turbines zijn eerder uit bedrijf genomen, maar kunnen nog altijd opnieuw worden opgesteld. Dus voor nu is dus de definitie van compleet: “eerst 15, toen 9 en nu dus 8.”

Categories: Nieuws