Op 15 juni was het Open Winddag. Naast onze eigen molens waren op veel plaatsen activiteiten georganiseerd waaronder de mogelijkheid om een windmolen van binnen te bekijken.

In Monnickendam had Coöperatie Windenergie Waterland een prachtig programma opgesteld. Veel mensen (meer dan 300!) waren afgereisd om zich te laten informeren. Stands met veel informatie over energieprojecten, lezingen, biologische streekproducten en andere windmoleninitiatieven. Ook gratis ijsjes en give aways vonden gretig aftrek.

Via een loterij voor het goede doel KiKa werden door de verschillende sponsors en standhouders vele prijzen verdeeld waaronder kortingsbonnen voor installatie van zonnepanelen, LED-pakket en eerdergenoemde strekproducten.

Het weer werkte prachtig mee. Het leek bijna een directe aansporing om zoveel mogelijk gebruik te blijven maken van windenergie. De krachtige wind dreef de vele bezoekers bijna ongemerkt naar de twee windmolens op de dijk ( via een ritje met een touringbus of elektrische auto’s).

Na een oerr gevoel opgedaan te hebben door tegen de sterke wind in naar de windmolens te lopen, werd daar een uitgebreide uitleg gegeven over de technische specificaties van de molens en andere wetenswaardigheden zoals lengte van de heipalen en optimale windkracht.

Een zeer geslaagde middag en zeker voor herhaling vatbaar. Het stimuleren van windenergie en wat ermee te doen (via Stichting Duurzaam Waterland) is door Coöperatie Windenergie Waterland vakkundig/enthousiast opgepakt en uitgedragen. Dank en tot volgend jaar!

Categories: Nieuws