Dag van de Duurzaamheid Heerhugowaard begint met het verhaal door Theo Brandsen van Wereldwinkel over de Dopperfles. “Water moet je erin doen, en je kunt hem zo vaak je wilt schoonmaken en weer gebruiken”. Hij vertrouwt het kleine gezelschap toe dat alleen al de Wereldwinkel Heerhugowaard 1000 flessen heeft verkocht, een succes dat hij toeschrijft aan het gebruiksgemak van de fles die zichzelf gewoon terugverdient. Even later staat het gezelschap bij de watertap bij Cool, waar Ger Koertse demonstreert hoe die werkt en ondertussen vertelt hoe Heerhugowaard de afgelopen jaar vorm heeft gegeven aan de Millenniumdoelen.
De Renault Zoë ontlokt vele nieuwsgierige vragen. Heen en terug naar Leiden na één keer opladen is volgens Mark Kruger van Garage Stokman geen probleem. Over de accu hoeft de bestuurder zich sowieso geen zorgen te maken, want die blijft een zaak van de verkoper, die onmiddellijk voor vervanging zorgt als er iets mee mis is.
Na een versnapering in de Bieb gaat men op zoek naar de dichter Elbert Gongrijp, die zich ergens in de Stad van de Zon moet ophouden. Hij wordt gevonden op een waaierig plein waar hij achter zijn eigen aantekeningen aanjaagt. Gelukkig staat de Mediaan spontaan toe dat de voordracht bij de receptie kan plaatsvinden. Het gelijk van de dichter blijkt als de groep arriveert bij Zuiderlicht. Gingen zijn laatste woorden niet over de vogeltrek? Er is inderdaad bijna geen vogel meer te zien. Aan de oevers van het meer is niet veel meer te zien dan de omhooggestoken panelen, stille getuigen van de oudste emissievrije stadwijk ter wereld. En dan is het de beurt aan de bewoners van de Vuurplaats om te vertellen wat voor invulling zij al een kwart eeuw geven aan duurzaam wonen en werken in Heerhugowaard. Vier wasmachines op 24 bewoners en een dak vol panelen plus een eigen moestuin zijn slechts enkele elementen in een groots en meeslepend verhaal.
Zoals gezegd heeft een klein gezelschap aan de rit meegedaan, maar het was een zo afwisselende tocht dat er volgend jaar beslist weer zoiets als een estafette zal zijn. En die is dan niet op vrijdag maar op een zaterdag. Noteer 10/10 van 2015 maar vast in je agenda.

Namens de deelnemers van GRIP Heerhugowaard
Wim Bart Stoop