De PR akties van 2011:

Kennemerwind & Eendragt delen stand 

Nederland telt 12 provincies en ook zijn er 12 windenergie coöperaties. Je zou haast denken dat iedere provincie er eentje heeft. Maar de meeste provincies hebben er niet één, terwijl er in Noord Holland wel 7 actief zijn. De contacten tussen Kennemerwind en onze Noorderburen, windcoöperatie de Eendragt, zijn het sterkst ontwikkeld. Ooit leenden we elkaar `kort geld’ als dat nodig was. Al heel lang is er een grens tussen de beide verenigingen afgesproken, een stippellijntje aan de zuidzijde van Schagen. Daarboven werft de Eendragt leden en Kennemerwind daaronder. Dat Kennemerwind in de praktijk ook wat leden kreeg in het Eendragt-gebied is ons verder nooit kwalijk genomen.

Effectief? Ja!

Dit jaar stonden Eendragt en Kennemerwind tot drie maal toe met elkaar achter dezelfde stand. Waarom ook niet? Het stippellijntje bij Schagen is niet bedoeld om ons uit elkaar te drijven waar samenwerking power geeft. De eerste keer was dat in het voorjaar op de Wind en Watermarkt in Petten waar we, afgezien van enkele Duitse toeristen, vrijwel uitsluitend mensen spraken die windpark Burgervlotbrug van nabij kennen. Wij deelden er “winddag-petjes” uit, die bij groot en klein in de smaak vielen en een groepje kinderen bood spontaan aan om ons bij de verspreiding te helpen. Het stapeltje dat we meegaven zagen we even later terug op de hoofden van de brandweerlieden die een demonstratie blussen gaven.

Een tweede PR-dag beleefden wij op de Zeedijk van Den Helder tijdens Racing Aeolus. Terwijl de windauto’s met draaiende wieken tegen de wind in torsten, plaatsten wij met vereende krachten de Energy Ball, een kleine windturbine, boven op het dijklichaam. Vanaf zee en vanuit de stad was hij te zien. Na dertig jaar discussiëren plukte de eerste windturbine eindelijk energie van de dijk. Allemaal symbolisch natuurlijk, en dat snapten de aangewaaide bezoekers ook wel. Onder hen bevond zich een enthousiast stel uit Den Helder dat precies zo’n molen had gekocht. Toen sloeg het weer om raakte de tent die wij hadden neergezet onherstelbaar beschadigd door de rukwinden. Uren later kwamen we in de stromende regen thuis maar wel met een volgeladen accu, en alle onderdelen van de molen in de achterbak.

De laatste gemeenschappelijke actie met de Eendragt was nog het meest effectief. Een overstelpend aantal mensen trok tijdens de Schoorlse Millenniummarkt langs onze stand. Ongeveer een kwart stond korte of langere tijd stil bij de onderdelen van de Energy Ball of de quilts van landschappen met windturbines. In het eerste geval vertelden we dat drie zonnepalen een stuk simpeler is en de mensen die de quilts mooi kregen het webadres van Tiny Koppens.

Nieuwe leden? Nee!

De eerlijkheid gebied dat PR acties van dit jaar nagenoeg geen nieuwe leden opleverden. Maar daar zitten we niet mee, want we weten inmiddels hoe het werkt. Als je aan de stand staat met een goed verhaal willen mensen dat wel aanhoren, maar lid worden doen ze pas als je een aanbod doet. Dat heeft Kennemerwind even niet maar dat komt wel weer. En als het zover is brengen we dat graag samen met de Eendragt aan de M/V.

De stand werd dit jaar bezet door Martha Huibers, Fred van Vliet en Ella Kikkert (Eendragt), en Piet van Noort, Wim Bart Stoop (Kennemerwind).

 

Categories: Nieuws