Grote winnaars van Racing Aeolus waren de Canadezen, die bij de “tegen de wind in” race op de zeedijk van Den Helder alle prijzen wonnen die er te behalen waren. De prijs voor het beste gemiddelde, voor de beste tijd (96,91% van de windsnelheid waar ze tegenin reden) en voor de toepassing van de beste onderdelen, die ook wel 3D-geprint waren.

image

De coureurs bouwen alle onderdelen zelf, net als de rest van de voertuigen waarmee ze over de dijk rijden. “Scheuren”, hadden wij graag geschreven, maar dat is het niet en dat kan het ook niet zijn. Want de eis die aan deze auto’s wordt gesteld is dat ze alleen mogen rijden op de wind die zij tijdens de rit van wiek naar wiel weten om te zetten. Ze kunnen per definitie nooit harder gaan dan de snelheid van de wind die ze tegemoet rijden. Bij de meeste van de racewagens gaat de overbrenging mechanisch maar er waren enkele uitzonderingen, die de auto voortstuwden met een een door de wind opgeladen accu. En van deze auto’s speelde die van InHolland uit Alkmaar de meest opvallende rol. Vanaf de start schoot het voertuig met een snelheid weg die duidelijk boven die van de anderen lag en dat kon alleen met een vooraf opgeladen accu, zo begreep iedereen die er op de dijk naar stond te kijken.
Er ontspon zich een discussie over de reglementen, die voortduurde tot en misschien wel tot na de ceremoniële afsluiting van het evenement. Het pleit voor de organisatie, dat die zich er niet makkelijk vanaf maakte met alleen maar te zeggen dat Alkmaar de regels had overtreden. “Alkmaar” viel vanzelfsprekend niet in de prijzen, maar wedstrijdleider Hans Verhoef verklaarde dat de reglementen nog eens grondig zullen worden doorgenomen.
Racing Aeolus heeft een bijzonder open sfeer. De windkarren worden binnenstebuiten gekeerd waar je bij staat, want tijdens de wedstrijden gaan fine tuning en optimalisatie gewoon door. Alle technische snufjes en oplossingen zijn door iedereen die er maar oog voor heeft waar te nemen. en wat je niet ziet, vraag je na en dan krijg je nog het eerlijke antwoord ook. Het veld van internationale deelnemers is te trots op wat ze aan het ontwikkelen zijn om het voor zich te houden.

Racing Aeolus is een van spraakmakende evenementen die de Provincie Noord Holland rijk is. Het gaat over het uitproberen van technische hoogstandjes en volgend jaar wordt het allemaal nóg spannender. Er hebben zich al twee Britse Universiteiten gemeld, die er meer over willen weten.

Categories: Artikel