Eigen stroomproductie

Toen Kennemerwind vanaf 1989 haar eigen windturbines plaatste bestond het idee al dat de geproduceerde stroom van deze molens bestemd was voor de leden van de vereniging. Energie kopen van je eigen molen was het ideaal, maar helaas toen niet onuitvoerbaar. Wel begonnen regioleveranciers te experimenteren met pakketten groene stroom, maar eenduidige merken ontbraken en het ging om kleine beetjes stroom waar ook nog eens een toeslag op zat. Kennemerwind experimenteerde op haar manier mee en reikte certificaten van eigen ontwerp uit aan leden die voldoende in de vereniging hadden geïnvesteerd ten opzichte van hun eigen stroomverbruik.  Ze waren nog altijd klant bij de regioleverancier die het enige verkooppunt was voor stroom en gas. Dat veranderde halverwege 2004 toen de markt werd geliberaliseerd en iedereen vrij was van het ene naar het andere energiebedrijf te switchen.

Afname van je eigen stroom

Kennemerwind koos uiteindelijk voor Greenchoice als energieleverancier om zaken mee te doen. Vele jaren later (2014) kwam er met de oprichting van de DE Unie een intermediair die onze leden de door henzelf opgewekte stroom kan leveren. Er was dan ook grote bijval vanuit de leden toen het bestuur op de jaarvergadering van 2014 voorstelde om met DE Unie in zee te gaan. De hele keten van productie tot consumptie van stroom was gesloten. Het proces dat daarop volgde duurde overigens veel langer dan wijzelf en veel van onze leden hadden gedacht. DE Unie moest van de grond worden opgebouwd en ingeregeld. Heel wat leden hebben het afgelopen jaar moeten vragen nog wat geduld te hebben. Ondertussen gingen de voorbereidingen gewoon door. Gedurende de zomer zijn alle procedures van het nieuwe energiebedrijf doorlopen door enkele bestuursleden alvast te laten switchen, met onze penningmeester voorop. Want het gaat over idealen maar ook over geld.  Daarnaast werd het team geformeerd dat het product van Kennemerwind, “de Windst” verder vorm gaf.  Ons geduld wordt nu beloond. De overstap naar “De Windst” is zo gestroomlijnd dat je moeiteloos kunt inschrijven op het aanbod op de website van Kennemerwind. Het staat open voor iedereen die al lid is van de vereniging of dat wil worden.

Bestaat de Windst voor 100% uit eigen opwek?

De afname door klanten en de productie van windenergie zijn grootheden die altijd in beweging zijn.  Het is de kunst om ze te matchen, maar dat zal niet altijd lukken. Het meerdere wordt via andere leden van DE Unie vermarkt, en als er meer klanten zijn dan we produceren wordt het aangevuld met windenergie en zonne-energie uit coöperatief Nederland. DE Unie staat er voor in dat er alleen wind- en zonne-energie in zit.

DE Unie stond in de laatste ranglijst op NUMMER 1, als het meest groene energiebedrijf.

Hiermee slaat Kennemerwind de weg in die de huidige modernisering van de energieproductie kenmerkt: zelfstandig opwekken wat je erbruikt. DOE MEE!

Met vragen over “De Windst” en alles wat ermee samenhangt kun je altijd bij ons terecht door contact op te nemen met ons kantoor van Kennemerwind in Heerhugowaard (06-23728864 of info@kennemerwind.nl).

We hopen u behalve als lid nu ook als klant van “De Windst” te kunnen begroeten.

Team “De Windst”: Giovanna Hummelen, Peter Oudhuis, Djoey Bodenstaff en Wim Bart Stoop.

[button size=’medium’ style=” text=’Aanbod bekijken bij De Windst’ icon=” icon_color=” link=’https://www.kennemerwind.nl/dewindst/’ target=’_self’ color=” hover_color=” border_color=” hover_border_color=” background_color=” hover_background_color=” font_style=” font_weight=” text_align=” margin=”]