En ineens staat de warmtepomp in het middelpunt van de belangstelling. Iedereen vertelt elkaar wat het voor ding is, wat het kost en wat je er omheen bouwt. Kennemerwind vond twee inwoners van Langereis, die beide al een warmtepomp hebben aangeschaft. Peter Oudhuis is bestuurslid bij Kennemerwind en Robert Blokdijk werkt bij NS als installatie verantwoordelijke.
Het is even zoeken naar Langereis 22 waar Robert Blokdijk woont. De hier kaarsrechte ringvaart strekt zich uit over meerdere gemeenten. Zijn we in Nieuwe Niedorp of Hoogwoud? Peter Oudhuis, bestuurslid van Kennemerwind rijdt zijn auto van de dijk af en parkeert hem langs het oprijlaantje. Even later wordt op de tafel in de huiskamer een technische tekening opengevouwen van een warmtepomp. Want dat is de missie van deze middag: warmtepompen vergelijken. Een bijzonderheid is dat Robert de tekening zelf heeft gemaakt en het hele systeem is dus aangelegd
Robert wijst op de technische tekening die op tafel ligt aan op welke temperatuur water de ketel in- en uitstroomt. Net als Peter heeft hij eerst vloerverwarming aangelegd en daarna de warmtepomp laten plaatsen en aansluiten op het vat van 500 liter. “Dat is tweemaal zoveel als gebruikelijk maar dan heb je voor meerdere dagen warmte,” zo verklaart Robert zijn keuze. “De warmtepomp gebruikt veel meer elektriciteit dan mijn 10 vierkante meter zonnepanelen opwekt, zeker in de winter. Om het water altijd warm te hebben heb ik een elektrische naverwarmer van 6 KW aan het systeem toegevoegd. Die maakt dat ik meer elektriciteit ben gaan gebruiken. Er was een keer een januari maand van meer dan 1800 kWh.” Maar Roberts gasmeter blijft voortaan op nul kuub staan. Dat hij nog altijd vastrecht betaalt komt omdat de netbeheerder voor afsluiten 687 euro rekent, een bedrag dat hij nog even niet wil uitgeven.
Peter kan zich in dit verhaal herkennen. Ook hij heeft een systeem met naverwarmer, een Elga, die de nodige kilowatturen vraagt. Ondanks dat hij veel meer zonnepanelen heeft is hij niet helemaal van gas los kunnen komen omdat er winterse dagen zijn waarop de warmtepomp te weinig doet om het comfortabel te houden.
Het opslagvat 500 liter van Robert is manshoog en is voorzien warmtewisselaars. Het is zelflerend met modulerende voelers die de temperatuur in de drie segmenten kunnen regelen. In principe is het bovenste deel dat wordt gebruikt voor tapwater het eerst warm. Als Peter informeert welke variatie kan optreden zegt Robert dat het ’t mooiste is om in te zetten op een relatief constante temperatuur voor verwarming, die je vervolgens zoveel mogelijk in stand houdt. “Je wilt juist vermijden dat de temperatuur in het systeem de hele tijd hele tijd op en neer gaat.”
Buiten staat een bijgebouwtje waarop zonpanelen en enkele collectoren liggen en wat heat pipes. Terloops merkt Robert op dat die laatsten duur waren voor wat ze opleveren. Goed aansluiten was een probleem. Binnenin treffen we de warmtepomp aan die de afgekoelde lucht door een gat in de muur naar buiten staat te blazen. Het valt op dat de pomp, de ketel en de naverwarmer allemaal van hetzelfde merk zijn. “Bij Vaillant vonden ze het ook bijzonder wat hier staat en wat het doet. Ze claimen niet eens dat je met hun product van gas los kunt komen en verkopen het als hybride. Ze kwamen niet alleen kijken maar hebben ook filmopnamen gemaakt.”
Terug in de woonkamer demonstreert Robert wat hij allemaal op zijn slimme meter terugziet. “Ik ben blij met dit ding. Je krijgt inzicht in het verbruik per dag, wat je nodig hebt om het anders te doen, en met welke vermogen je rekening moet houden, aansluitwaardes etc.,” zegt hij tegen Peter, die zijn oude Ferraris meter bewust niet heeft laten vervangen: “Wat is er nou mooier dan je meter terug te zien lopen? Aan het eind van het jaar uitkomen op één getal. Zolang de salderingsregeling nog bestaat wil ik mijn meter niet inruilen. En ja, die regeling zal wel een keer verdwijnen, en dan gaan we allemaal aan de slimme meter, maar dat zien we dan wel weer.”
Tussen de bedrijven spreken we over het aanbod van Urgenda die tegen een investering van 35.000 euro (+ financieringsconstructie) huizen gasloos maakt èn de energierekening op nul euro krijgt. Peter en Robert hebben beide mede dankzij beschikbare subsidies minder dan de helft van dat bedrag uitgegeven en zijn toch aardig in de buurt gekomen. Wat natuurlijk hielp is dat beiden een achtergrond hebben in de elektrotechniek waardoor zij veel zelf hebben kunnen doen. Peter betaalt nog maar 25 euro in de maand aan gas en Robert 150 euro per maand aan stroom. Zijn de heren nu klaar?
Peter: “Het is een hele rit die begint met isoleren, maar ik hou mijn gasaansluiting voor in de winter. Meer dan een kuub of 300 is het niet.”
Robert: “Ik ga nog een stapje verder, een houtkachel erbij is mijn laatste troef.”
Bij het verlaten van Ringvaart komt de vraag op hoeveel mensen in Langereis al een warmtepomp hebben aangeschaft. Een paar, of zitten we al in de tientallen? En hoe wordt het straks in de steden, bij nieuwbouw en in de bestaande bouw? Het is al een hype. Laten we hopen dat nog veel meer mensen er een (laten) plaatsen. Want elk huishouden dat meedoet is weer een gezin dat is gewonnen voor de energietransitie.
TIP van Kennemerwind
Als je overweegt om ook een warmtepomp te kopen, zoek dan niet alleen in Nederlandse maar ook in Duitsland. Dat kan schelen in de prijs. En mocht je zelf je systeem ophalen, neem er dan meteen een mee voor de buren. Kun je de CO2-uitstoot van de autorit door 2 delen.