Flyer Kennemerwind

Oploaden en printen is gemakkelijk. 

 

 

Modern Deens Sprookje 

Kort na de eeuwwisseling kocht voormalig eigenaaar van ‘s werelds grootste wiekenfabriek LM uit Denemarken het eiland Faenø. Naar verluidt betaalde Flemming Skouboe bijna 7 miljoen euro voor het enkele kilometers lange eiland dat hij kende van zeiltochtjes die hij vanuit zijn woonplaats Kolding maakte. Altijd al had hij het eiland willen bezitten zo mooi was daar de natuur. En toen het op een dag het te koop werd aangeboden zorgde hij er voor dat hij de hoogste bieder was. Eenmaal in zijn bezit verdween alle landbouw en werden met toestemming van de autoriteiten de bossen zo aangepast dat iedere jager daar op jacht zou willen gaan. Het grootste gebouw op het eiland werd volgestouwd met moderne kunst en omgebouwd tot riante verblijfplaats voor het soort jagers dat beschikt over een beurs ter grootte van een weitas. 

Het klinkt als een sprookje maar het is echt. En nog niet afgelopen, want na de verkoop van de wiekenfabriek in 2006 breidde Flemming zijn activiteiten uit naar het restaurantwezen en zette hij zich onder andere in voor een vuurtoren. Misschien vind u het een akelig idee dat nu dieren worden geschoten waar eerst de koeien graasden, en ziet u die hele Flemming en zijn jagers niet zitten. Misschien bent u wel (mede)eigenaar van een molen met wieken van LM Glasfieber, en betreurt u dat u eraan hebt meebetaald. Maar wat doe je met al die gedachten? Wat kun je met het idee dat je zelf een eiland hebt om naar believen in te richten of precies zo te laten als je het ooit aantrof. 

Beter dan wegzwijmelen in fantasieën kun je je bij dit verhaal beter  afvragen waarom het over een Deen gaat en niet over een Nederlander. Als die Flemming Skouboe iets duidelijk maakt is het dat de Denen het veel slimmer hebben aangepakt. Waar wij discussierden in innovatieplatforms bouwden zij de helft van alle windturbines in de wereld. Dát is het moderne sprookje dat, net als die van H.C. Andersen vroeger, uit Denemarken komt. 

wim bart

Categories: Nieuws