HET GROOTSTE ENERGIECOLLECTIEF VAN NEDERLAND NEEMT ACTIE OM ENECO UIT BUITENLANDSE HANDEN TE HOUDEN

 

Amsterdam – om | nieuwe energie, het grootste energiecollectief van het land en de groenste energieleverancier van Nederland, heeft gisteren samen met Greencrowd en RescoopNL de Enecoöperatie opgericht.

 

Over Enecoöperatie

De Enecoöperatie, bestaande uit om | nieuwe energie, Greencrowd, en RescoopNL, is een coöperatie die zal werken aan de democratisering van de energietransitie. De Nederlandse burger staat bij deze organisaties centraal binnen de uitvoering van een succesvolle energietransitie.

om | nieuwe energie draagt hierin direct bij doordat zij haar klanten mede-eigenaar maakt en laat meebeslissen in de toekomstplannen. Als coöperatie zonder winstoogmerk delen de klanten bovendien mee in de winst en stimuleren zij hun eigen lokale economie.

 

Waarom Enecoöperatie

Met de oprichting van Enecoöperatie willen de samenwerkende organisaties Eneco in handen van de Nederlandse burger houden. Met de verkoop van Eneco door de Nederlandse gemeenten wordt namelijk gevreesd dat een groot deel van de aandelen in handen valt van een buitenlands energiebedrijf of een private equity party en dat Eneco daarmee haar duurzame karakter verliest. Eneco is momenteel nog indirect in handen van de Nederlandse burger doordat verschillende Nederlandse gemeentes in bezit zijn van de aandelen. Bij verkoop is er dus sprake van een gedeeld belang. om | nieuwe energie wil via de Enecoöperatie, Eneco weer in handen van de burger krijgen. In Europa is een bredere tendens te zien waarbij burgers de zeggenschap over hun energie weer op zich nemen om te voorkomen dat dit soort voorzieningen in internationale handen vallen.

 

Directeur van om, André Dippell, over de Enecoöperatie: “Wij vinden het belangrijk dat de zeggenschap over onze energievoorziening in de handen van de burger blijft. Met Eneco hebben wij ook al langer een bijzondere samenwerking, waarbij zij ook lid van ons om | collectief zijn. En uiteraard laten wij onze leden niet zomaar vallen; mede daarom zijn wij actief als onderdeel van de Enecoöperatie.”

 

om: Verkoop aandelen aan ons

Op dit moment is bekend dat meer dan 25% van de aandeelhoudende gemeentes hun aandeel niet wil verkopen. Het merendeel heeft echter het voornemen om dit juist wel te doen. om vraagt aan de gemeentes die geloven in het publieke belang van het bedrijf om hun keuze te heroverwegen en met de Enecoöperatie samen te werken. De gemeente Den Haag maakt zich dan ook sterk door haar aandelen niet te verkopen. Gemeentes die dat niet willen, kunnen hun aandelen aan Enecoöperatie verkopen om daarmee Eneco in handen van de burger te geven. Eneco kan daarmee een cruciale rol gaan spelen voor burgerparticipatie binnen de energietransitie.

 

Beslis zelf ook mee

De Enecoöperatie stelt burgers en ook ondernemingen in staat om zelf mee te beslissen over de toekomst van Eneco. Op de website kan men daarom voor €15,- lid worden van de coöperatie. Met dit geld worden de vervolgstappen bepaald om voldoende fondsen en partners te werven die ervoor moeten zorgen dat Eneco in handen van de Nederlandse burger blijft. Lid worden kan via https://www.enecooperatie.nl/lid-worden

Categories: Nieuws