Met de Solar Challenge heeft Frieslân een geweldige troef in handen om zich te profileren als superduurzame provincie. Dat die titel absoluut niet is verdiend, doet er even niet toe. De 40 boten die dit jaar meededen waren opnieuw ondanks de nodige wolkenpartijen een stuk sneller dan in het voorgaande jaar. Summier berichtten de media over dit alsmaar groter wordend spektakel, met als uitzonderingen New-Energy.TV en Omrôp Friesland, waar je de wedstrijd nog eens rustig kunt nazien.

Van start tot finish verrast Solar Challenge met avontuurlijke beelden. De boten zelf schieten als een speer door het water, en er zijn ook heel wat “Hielke en Sietse” momenten: monteurs die vanaf de wal of staand in het water aan de achterblijvende zonneschuiten sleutelen, sluizen waarin de rivalen op elkaar liggen te wachten(!) tot de deuren opengaan, en verkleumde stuurlui die de kant opzoeken om zich af te laten lossen. Solar Challenge is ondertussen een echte race tussen goed materiaal en nog beter materiaal, uitgevochten door fanatieke crews die het beste eruit willen halen, en een competitie waar een waterplant in de schroef of een wolk aan de hemel beslissend kunnen zijn.

Winnaar van 2012 was Joop Steenman, die daarmee overigens eerder lokale dan nationale bekendheid verwierf. Wat dat betreft is het de vraag wat voor status deze race haar toekomstige winnaars zal opleveren. Is die te vergelijken met de kampioen kaatsen, fierljeppen, of skûtsjessielen? Of wordt de winnaar van de Solar Challenge een BN-er op het moment dat ie de streep raakt? Zoals de winnaar van de Elfstedentocht? Bij Kennemerwind denken we dat laatste

Categories: Nieuws