Het is even wennen aan zo’n nieuwe kreet. Energie koop je toch per liter aan de tank of trek je per kWh uit je stopcontact. Tegen cash, en dan is het klaar. Waar zou je dan nog moeilijk over doen? Hoe die olie uit de grond wordt gehaald? Hoe de elektriciteit aan de natuur wordt onttrokken?
Ja dus, daar gaat het over. Het betekent dat je even goed nadenkt over welke energie jij wilt hebben. Uit welke soort bron die komt, zowel de soort bron als de aanwijsbare. En dan bepaal jij als afnemer van de stroom bij wie je inkoopt of – en dan wordt het helemaal spectaculair – hoe je denkt die stroom op te gaan wekken. Je kunt denken aan zonnepanelen en als je genoeg geld hebt om je eigen verbruik er mee te dekken, dan kun je gelijk aan de slag.
Maar er zijn meer wegen die naar de “eigen energiecentrale” leiden. En je hoeft ook niet altijd perse alle stappen alleen te zetten. Er zijn mensen die daar de voorkeur aan geven, maar de meeste mensen `ondernemen’ het liefst in samenwerkingsverbanden van gelijkgestemden of mensen die je kent. In de afgelopen jaren is het aantal groepsinitiatieven voor de lokale opwek van hernieuwbare energie explosief gegroeid. Allemaal verkeren ze in verschillende stadia van ontwikkeling. Sommigen zijn al bezig met bouwen, anderen leveren al aan de deelnemers en er zijn er die nog altijd aan het plan werken. Het spreek nogal vanzelf dat er bij zoveel initiatieven verschillen in ontwikkeling zijn. De meeste van deze lokale energiebedrijven zijn in de afgelopen paar jaar ontstaan, en er komen elke week nog nieuwe bij. Kennmerwind vindt het een fijne ontwikkeling en we zijn helemaal niet bang dat we er zelf van in de verdrukking komen. Zo hebben wij regelmatig contact met mensen van Heiloo Energie en Bergen Energie. Die laatsten zouden graag een of meer windturbines plaatsen langs het Noord Hollands kanaal. Ze hebben dus precies dezelfde gedachte als wij, en wie aanneemt dat we dus elkaars concurrenten zullen zijn, die heeft het helemaal mis. Hoe meer windenergie er in Noord Holland wordt opgewekt, hoe mooier wij het vinden. De enige concurrentie die wij ondervinden is met het Provinciehuis waar een coalitie van partijen zich heeft vastgelegd op beperkt houden van nieuw windvermogen tot Wieringen. Strict genomen kun je dat ook een vorm van democratische energie noemen. Maar dat is in onze ogen de zielige afgeknotte variant. Eentje waarbij de kilowatturen die uit het stopcontact komen een heel klein beetje licht geven maar verder gitzwart als koolstof. Bij wijze van spreken dan. Het vervelende is natuurlijk dat goede kilowatturen net zo onzichtbaar zijn als die sneaky slechte kilowatturen. Maar wij geven het nooit op, hoor. Wij zijn vast van plan om Noord Holland steeds schonere stroom te geven, wie er aan de Dreef ook de scepter zwaait.
Leestip: laat je ook inspireren door https://deeljouwdroom.nl/participants/15636