Voor velen is het idee dat er op een dag geen olie meer is een echt schrikbeeld, dat je liefst direct van je afzet. Olie is zo handig en voor zoveel doelen te gebruiken dat je je nauwelijks kunt voorstellen dat het er geen olie meer in de tank zit of dat het er wel is maar dat het te duur is geworden. En dat moet je toch even proberen je voor te stellen, want van jaar op jaar groeit wereldwijd de vraag. Aangezien de voorraden begrensd zijn komt onvermijdelijk het punt eraan dat meer olie wordt gevraagd dan er opgepompt kan worden. Niet eventjes, voor de duur van een handelsdag, maar blijvend. Met alle effecten die dat heeft op de prijs voor olie en op de economie.
Sommige deskundigen zien dat nog lang niet gebeuren, anderen zijn zeker dat het binnen 10 of binnen 5 jaar zover is, of nog eerder. En wie verwacht dat landen heel hun uiterste best doen om heel snel minder afhankelijk te worden van olie, komt bedrogen uit. Geen land in de wereld stapt zomaar weg uit de olie-economie. Het is te moeilijk of de wil ontbreekt.
Als je kijkt naar wat de mensen doen is het ook zorgelijk maar dat ligt toch een slag anders. In tegenstelling tot landen en overheden is er een groeiende groep burgers, die zich van de olie los weten te maken. Door een elektrische auto te kopen bijvoorbeeld, of een ander elektrisch voertuig. Maar ook trein en tram vormen goede alternatieven. Met vaker fietsen op je gewone fiets en en stuk lopen ben je er al. Wat ook helpt is het zelf energie opwekken met zonnepanelen of windmolens. Individueel of in verenigingsverband. Als genoeg burgers koersen kiezen voor een economie met minder olie, dan komt de klap – wanneer die ook komt – minder hard aan. Zoveel is zeker. Niet alleen voor jou en mij maar ook uiteindelijk voor ons allemaal.